تدقیق

عن الرسول صلی الله علیه و آله: لیس القرآن بالتلاوة ولا العلم بالروایة ولکن القرآن بالهدایة والعلم بالدرایة

تدقیق

عن الرسول صلی الله علیه و آله: لیس القرآن بالتلاوة ولا العلم بالروایة ولکن القرآن بالهدایة والعلم بالدرایة

تدقیق به معنای دقیق نمودن موضوع مورد بررسی است. این نام را برای این وبلاگ برگزیده‌ام، زیرا فکر می‌کنم مهمترین چیزی که این روزها در دانش مدیریت به آن نیاز داریم، تدقیق دانسته‌ها است. ما چیزهای زیادی را در طول سالیان متمادی در حوزه مدیریت آموخته‌ایم. الان وقت آن است که به جای افزودن بدون توقف به این انبان دانش، نگاهی به عقب بیاندازیم، خطاهایمان را بشناسیم، نواقصمان را تکمیل کنیم و مهملاتی که به اشتباه در بین دانسته‌های ما جای گرفته‌اند را پاک کنیم.

سامانه مشابهت یاب متون سمیم نور

۲ مطلب در مرداد ۱۳۹۴ ثبت شده است

۲۳
مرداد

دیشب در حال مطالعه اجمالی کتاب رفتار اداری سایمون بودم که به متن زیر در مورد چشم‌انداز برخورد کردم. احساس کردم می‌تونه تکمیل کننده بحث‌های قبلی در مورد چشم‌انداز باشه. به همین خاطر اینجا میارمش:

این روزها چیزهای زیادی در مورد نیاز به داشتن بیانیه ماموریت یا بیانیه چشم انداز در سازمان‌ها می‌شنویم. بسیاری از بیانیه‌هایی که در پاسخ به این نیاز فرضی ایجاد شده‌اند چیزی بیش از گزاره‌هایی کلی نیستند. اعلان اینکه شرکت به دنبال تولید محصولات با کیفیت است، به مشتریان آن چیزی را که نیاز دارند و می‌خواهند ارائه می‌دهد، با کارکنان خود به شکل منصفانه و با بخشندگی رفتار می‌کند و بیشترین بازده ممکن را برای سهامداران ایجاد می‌کند احتمالا هیچ اثر قابل توجهی بر تصمیم‌گیری یا دیگر رفتارهای شرکت ندارد. علایقی که در این گزاره‌های ابراز می‌شود قابل ستایش هستند اما حتی اشاره‌ گذرایی به اینکه چه کاری باید انجام شود ندارند.

اما بدبینی در مورد اثربخشی گزاره‌های کلیشه‌ای نباید باعث شود که اهمیت به اشتراک‌گذاری اهداف سازمان توسط مدیران و سایر کارکنان را فراموش کنیم: [انجام این کار] در مورد نقاط قوت خاص و مزیت نسبی می‌تواند در راستای تثبیت و حفظ یک بخش حاص از بازار به کار گرفته شود و سبک و استراتژی‌ها را به بهترین شکل برای بهره‌برداری و تقویت این قوت‌ها و مزیت‌ها طراحی کرد.در فصل اول کتاب از واژه ارائه استفاده کردم تا در مورد روش‌هایی صحبت کنم که سازمان با استفاده از آنها خود را معرفی و توصیف می‌کند. یافتن یک ارائه مناسب اهمیت زیادی در دستیابی به همکاری اثربخش در در سازمان‌های جدید و در حال رشد دارد و این اطمینان را ایجاد می‌کند که چنین ارائه‌ای درک و پس از آن وارد گفتمان سازمان می‌شود تا اینکه به فرآیند تصمیم‌گیری سازمان نفوذ کند و از این‌رو یکی از مهمترین نقش‌هایی است که یک رهبر باید در سازمان ایفا کند.

هربرت سایمون

رفتار اداری، صفحه 332

1997

البته تعریف سایمون از مفهوم استراتژی در تعریف مورد اشاره محدودی قرار گرفته که نمی‌خواهم الان وارد آن شوم. فقط اینکه همانگونه که همواره تاکید کرده‌ام، چشم‌انداز از این منظر هم باید بعد از تدوین استراتژی طراحی شود نه اینکه مبنایی برای تدوین استراتژی باشد.

  • محمد مهدی علی‌شیری
۲۲
مرداد

اسکات آدامز را برای اولین بار در کتاب رفتار سازمانی دکتر قلی‌پور شناختم. بعدها سایت کاریکاتورهای او را هم پیدا کردم و هر روز نمونه کاریکاتورهای اون رو دریافت می‌کنم. بعضی‌ وقت‌ها کنایه‌های جالبی در مورد موضوعات مختلف می‌زنه که ذهن آدم رو به خودش مشغول می‌کنه. دیروز وقتی داشتم روی بحث طراحی سازمان جستجو انجام می‌دادم به جمله‌ای از آدامز در مورد مشاوران مدیریت برخورد کردم که به نظرم خیلی جالب بود (البته الزاما درست نیست):

مشاورین نهایتا پیشنهاد می‌دهند که کاری را انجام دهید که در حال حاضر آن را انجام نمی‌دهید. هر چیزی را که غیرمتمرکز است متمرکز کنید. هر جا رابطه عمودی هست آن را افقی کنید. هر چیزی را که به صورت متمرکز و یکپارچه انجام می‌شود متنوع انجام دهید و هر چیزی که جزء عناصر محوری کارتان نیست از سازمان خود جدا کنید. تقریبا غیر ممکن است مشاوری پیدا کنید که به شما پیشنهاد دهد همه چیز را در شرایط فعلی حفظ کنید و از تلف کردن پول خود برای مشاوره خودداری کنید. معمولا مشاورین به ندرت به ریشه اصلی مشکلات سازمان می‌پردازند زیرا معمولا این ریشه، همان کسی است که آنها را استخدام کرده است.
  • محمد مهدی علی‌شیری